Dragi colegi,

În perioada 12-14 decembrie 2024, ne pregătim pentru o nouă ediție a conferinței ASPRIM. Așa cum ne-am obișnuit, evenimentul reprezintă un cadru de manifestare științifică aprofesioniștilor din asistența medicală primară care, alături de colegi din toate specialitățile medicale dar și din domenii asociate, dezbat teme de interes pentru practica curentă. În fiecare an propunem o temă centrală care să ne provoace, să deschidă dezbateri și mai ales să ne facă să promovăm proiecte de colaborare care să ducă la creșterea calității actului medical. “DIAGNOSTICUL ÎN PRIMA LINIE” este ceea ce am ales să abordăm ca fir roșu al conferinței din
acest an. Stabilirea unui diagnostic este elementul central al practicii noastre, care ne aduce multe provocări, în special în asistența medicală primară. Aici pacienții se prezintă cu semne și simptome nediferențiate, pe care suntem meniți să le evaluăm, într-un proces de gândire clinică specific și cu mijloace de investigație reduse.

William Osler spunea la începutul secolului trecut: “Medicina este știința incertitudinii și arta probabilității”. Pentru a reduce incertitudinea este nevoie de medicină bazată pe dovezi, pe cercetări sistematice care să reducă aceste incertitudini și să ne aducă răspunsuri la întrebările noastre clinice.

În cadrul conferinței, care va avea un format original, vom dezbate într-un program plenar aspecte legate de diagnosticul riscurilor, utilizarea ghidurilor de practică în diagnostic, diagnosticul integrat într-un model bio-psihosocial. Vom organiza ateliere în care vom aprofunda elemente de diagnostic clinic, de laborator și imagistic.

Ne propunem un curs preconferință pentru noțiuni de bază de point of care ultrasonography (POCUS), un al cincilea simț medical tot mai la îndemâna practicienilor. Avem ca invitați clinicieni din toate specialitățile, care vor prezenta cum se definitivează un diagnostic complex și vom dezbate împreună care sunt traseele clinice pe care să îndrumăm pacienții în vederea unui diagnostic care să întrunească toate atributele calității: eficiență, centrarea pe pacient, siguranță, precocitate și echitate.

Conferința se va desfășura ON SITE în perioada 12-14 DECEMBRIE 2024, în locația generoasă oferită de către AULA UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA, fiind un eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania alături de Facultatea de Medicină și
Asociația Medicilor de Familie din Brașov. Este destinată profesioniștilor din sănătate: medici de toate specialitățile, farmaciști, asistenți medicali, psihologi, kinetoterapeuți.

Vă așteptăm cu drag,
Conf. dr med Andrea Elena Neculau

neculau

Conf. Dr. Med. Andrea Elena NECULAU 

Președintele Conferinței AS-PRIM

Președinte Asociația Medicilor de Familie din Brașov 2008 

COMITETUL DE ORGANIZARE

Conf. Dr. Andrea NECULAU

Asist. Drd. Anca LĂCĂTUȘ

Drd. Laura ISOP

Dr. Simina DIACONU

Dr. Corina MIHĂILESCU

Dr. Mirela CSABAI

Dr. Claudia POPA

Dr. Ovidiu STĂNCESCU

Dr. Diana NICOLAE

Dr. Izabelle IAMANDI

Dr. Adela ANDREI

Dr. Andreea NICULI

Viorelia CĂMĂRĂȘAN

Manager conferință: Lector formator Mihaela GABOR NAIDIN

COMITETUL ȘTIINȚIFIC

Conf. Dr. Andrea NECULAU

Asist. Drd. Anca LĂCĂTUȘ

Drd. Laura ISOP

Prof. Univ. Dr. Marius Alexandru MOGA

Prof. Univ. Dr. Liliana ROGOZEA

Prof. Univ. Dr. Lorena DIMA

Prof. Univ. Dr. Petre IFTENI

Prof. Univ. Dr. Ioan SCÂRNECIU

Conf. Dr. Marius IRIMIE

AS-PRIM este prima conferință pentru Asistența Medicală Primară din România organizată într-un mod prietenos cu mediul.